ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, September 20, 2012

Nasi Goreng Ikan Bilis



Assalammualaikum.. :)

Masak simple je hari ni. Ikutkan nak goreng spagethi aje. 
Abang Aemir pepagi hari dah pesan dia nak makan nasi goreng untuk lunch.
Dahlah hati ni risau, takutkan dia kempunan kat sekolah. ;))

So masak lah nasi awal pagi. Masak je terus sejukkan. 



Nasi goreng simple aje.. tak ada pun menumbuk bagai.

Segalanya main pakai hiris. dahh.. siappPppp

sedap ngko aii :))

Nasi Goreng Ikan Bilis


2 genggam ikan bilis *goreng dan ketepikan

*ketepikan sedikit untuk tabur di atas nasi* :D

BAHAN LAIN :

4 cawan nasi sejuk
2 biji telur *kocok
8 tangkai cili padi siam *merah *hiris
garam
serbuk lada sulah
sedikit maggie seasoning
minyak



BAHAN HIRIS / TUMIS :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 batang celery *dadu

CARA :

Panaskan sedikit minyak.
Masukkan *BAHAN HIRIS/TUMIS* tumis sehingga bawang layu.
Masukkan cili padi.
Masukkan telur dan kacau sebati.
Tambahkan garam, masukkan nasi dan ikan bilis.
Renjiskan dengan maggie seasoning dan serbuk lada sulah.
Setelah masak. Taburkan dengan baki ikan bilis dan hidangkan bersama telur goreng, keropok ikan dan hirisan timun!

TARRRA!!!!!!

Nasi Goreng Ikan Bilis



nampak aje kelernya pucat aje giteeww kan kan? jangan memain.. pedas berapi tu yangg.. aii.. :))


i tak renjiskan minyak bijan. Sebab tak nak nasi ikan bilis rasa macam nasi goreng cina :D


Psstt.... keropok ikan jangan lupa!

Krupppp! KraPPp bunyi dia :))

Sekian sahaja..

Jumpa nanti!


Assalammualaikum... *tak jawab dose* :D

TATA!!!


15 comments:

Emma said...

Amboii banyaknya bilis sampaikan tak muat dah mangkuk tu...garing dan rangup sedap buat lauk nasi goreng tu...

ibh_sue said...

Wkslm!..Sue dah jawab tau.hehehe
Kak Sha..Nasi goreng ikan bilis sempoi dan sedap kan. Kalau sue letak byk2 ikan bilisnya..lepas tu buat pedas2..Peh!!..sedap. Ops! nafsu..nafsu..

Mas Sani said...

wahhh sgt sedap wooo... :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Emma... banyak ikan bilis banyaklah nasi dalam mulut hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sue hehehe tak dose tak dose ehhhee.... goreng dik simple je tu.. nafsu nafsu hehhehhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mas cuba masak pastu makan hehehhee

fazian.batrisyia said...

sedapnya nasi goreng kak sha...nak semangkuk...bukan mangkuknya ye...

Chah said...

waalaikumsalam...dah jawab dah...hehehe

part yg paling best..ambik kopok tu buta sudu, pastu makan sekali ngan sudu2 tu...ebat tul!...terbaik ar shoot ikan bilis tgh menggelupur tu dlm koli tu...;)

SyUhAdA said...

sedapnye nmpak..dah tgh lapar nie..

Yatie said...

menu kegemaranku nasi goreng mcm ni, letak ikan bilis banyak2 pastu wat pedas2...perghhhhhhhh....

Phong Hong said...

Bestnya! Banyak ikan bilis dan pakai cili padi pulak tu! I want to eat.....

Liza said...

bestnya letak bilis bnyak2...krup krap krup krap je bunyi bila mkn...hiihihi

Bicara Kak Noor said...

nasi goreng ikan bilis terbaiklah Sha,kalau rnaggup lagi lah best bising je kan kalau makan nasi goreng ni sbb dok krup krap krup krap haha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terima kasih semua di atas komen2 anda yaa... sayangnya belum berkesempatan nak BW nanti bila ada kelapangan tunggu di dapur anda semua.. i datang ehh cayang semua muahazzzzzz :)

MamaFaMi said...

Waalaikumussalam Sha.. mama dah jawab, so tak doser ye.. hahaha..

Nasi gorenglah menu paling senang, paling cepat, paling sedap, paling kenyang... pinggan mangkuk pun tak yah basuh banyak-banyak sebab all in one plate! Ngeh ngeh ngeh!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ