ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, October 9, 2012

DIY Orange Cake With Strawberry Compote



Assalammualaikum.. :)

Selamat petang semua.. petang ini dapur i sajikan you all dengan sejenis dessert express! :D

Sangat mudah dan hasilnya cukup mahal kejadiannya! ;)

Ya giteeww.... :D


Sangat mudah dan simple...

tak sampai setengah jam! siap!

sedia untuk di ngap! wahhh! giteewww kononnya ;))


Tu dia.. meleleh cenggitu guper...
kalau tetamu datang bertandang secara mengejut!
Hah! inilah hidangan pencuci mulut yang paling sesuaiiii giteewwww :D


Tu dia.. kek mengelat! :))

i beli kek orange dari kedai bakery!

Ingatkan nak potong bila ada tetamu datang... bila tetamu datang!
Wahhh... terlupa ler pulak! :))

Kek Orange tu tersangatlah murahnya! RM4.50 1/2kg!
tak perlu membancuh dan berpeluh celah oven..
i biasa buat kerja macam ni tau :))

tetapi.. nak kena ler rajin sikit.. idea tu nak kena perah sikit..
barulah dapat hasilnya.. dari murah dah jadi kek mahal ya giteew :D


stok buah strawberry memang sentiasa ada stok dalam esbok!
Abang Aemir hero i yang nombor dua tu punya fav..

so hari ni i ambil sekotak dan kerjakan kek Orange tu :)

Orange Cake With Strawberry Compote


Jom! DIY!!! :)

Untuk Strawberry Compote :


Ambil beberapa biji stawberry dan potong dadu *anggaran 1 cawan penuh*
1/2 cawan gula castor
1/2 biji lemon *perah jusnya
2 sudu besar air

CARA :


Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam kuali non-stick
gaul rata dengan api sederhana


masak dan kacau sehingga gula larut dan buah strawberry lembut


ambil kek Orange dan cucukkan permukaannya dengan garfu


curahkan Strawberry compote tadi di atas kek orange...
dah siap!!!! mudah kan kan????? :D


nampak tak bunga ros i yang mekar celah tingkap tu... 
waduhh terus ler senyuman ni mengembang mekar macam bunga ros i tu jugak! :D


kek orange tu tak berapa manis..
bila di curahkan dengan strawberry compote tu tadi..
waduhhh terus ler rasanya.... masam, manis, lemak dek lemon dan strawberry tu!

TARRRAA!!!!

Orange Cake With Strawberry Compote


hiaslah mengikut citarasa anda...
sesuai untuk hidangan pencuci mulut
dan juga hidangan minum petang!


SlurPPpppp ahhhhh.... :D


simple, jimat tenaga, jimat masa dan murah!

kalau makan di hotel dah berapa?????


kek orange tu udah ler murah!
ada pulak lapisan jem strawberry di tengahnya.. best betullah! :))


Sekian untuk kali ini..

Jumpa nanti.. jaga diri..

Assalammualaikum..

TATA!!!


7 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
selamat petang..
sedapnyaaaaa.. meleleh tengok sos strawberi tu.. mcm tu ler melelehnyer nak makan.. huhu.. bak mai sepotong.. :P

dapurCikWan said...

salam kak sha cayang..... omg2...betapa lama cikwan tak membebel kat komen box kak sha ni ye...sampaikan akak punya header dah transform pun cikwan tak perasan............huyoooo! cantik header baru... ;))penuh kasih sayang...

Emma said...

perghhh! pasni Pak habibi kena cari benih strawberry pula la...ngeeeee

dZana said...

aslmkum sha.. wahhh.. serba mewah strwberynyaaa.. membayangkan nikmat mkn kek dengan tergigit strbrry tu..

Salmi Khairil said...

salam kak sha..wah..dah berwajah baru rumah nie yer..dah lama tak jenguk sebab kat opis blog dah kena sekat..nak BW pun susah..bila balik umah cibuk ajer..hehheee..sedap ler nampak orange kek tu...

Chinta Safia said...

sedapnyerrr....tak tahan tengok strawbery yang meleleh tu..

Shiela said...

Adoyyy Sha sayangg.. meleleh leleh ayor lior akaq nengok ni haa.. huhuu.. sabor jerlah.. :B

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ