ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, October 8, 2012

Sambal Tumis Udang & Petai Dari Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah


Assalammualaikum... :)

Selamat malam semua :D

Kali ini i memilih salah satu resipi dari Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah :D


Kepada sesiapa sahaja rakan-rakan yang telah mendapatkan Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah i nak ucapkan Jutaan Terima Kasih :)

Boleh di dapati di mana-mana kedai buku berhampiran.. terutama sekali Popular Book Store, MPH, Badan Book Store, Kedai menjual majalah dan pendek kata di RNR hentian lebuh raya Utara & Selatan pun ada :D *sekadar menyebut beberapa nama kedai buku*


Sambal Tumis Udang dan Petai adalah hidangan kesukaan keluarga di rumah. Baik sebelah i atau pun sebelah Pak Habibi... kalau datang ke rumah i.. ada aje petai.. mesti suruh i buat sambal tumis udang petai :D
Ya.. gitewww.. i tak dapat udang tak pe.. petai jangan tak dapat! merajuk sampai ke esok malam you aii.. :))


nampak tak petai yang matanya lebih besar dari mata Nellysha! :D

pemberian dari jiran rumah i sebelah kiri... :) jiran i bagi 8 papan... i hulurkan 4 papan ke rumah sebelah kanan pulak! dengan motto.. Sharing is caring :D (padahal jiran i sebelah kanan ada tepi longkang masa jiran sebelah kiri hulur kat i.. :))


jantung pisang... 
Pak Habibi bersihkan pokok pisang, so dia potonglah jantung pisang tu.. adalah dalam 4 tongkol.. so i masakkan dalam 2 tongkol! ada lagi 2 nanti nak cuba buatkan urap..


petikkan pulak daun selasih dan bayam gajah tepi rumah tu... waduuhhhhh... ;)
tetiba hidung terasa mancung aje *belalai gajah!* ;)


Bening jantung pisang bersama daun bayam gajah..

lawankan pulak dengan....


anak ikan cermin goreng garing.. lawankan dengan sambal tumis udang petai..

apa komen???

mau tak pengsan! sedap ngko aii... bersilang tangan tengahari tadi i makan dengan Bonda..
sambil makan tu mulalah kami berdua dok bercerita kisah dulu-dulu... inilah lauk yang bonda sering masakkan untuk kami masa zaman kekanak dulu.. :)
tu yang update blogs malam ni... siang tadi kekenyangan.. tersandor kami berdua celah sofa sambil menonton rancangan masak-memasak :))

Sambal Tumis Udang & Petai

Sumber : Buku Resipi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah


BAHAN-BAHANNYA :

400gm udang *cuci bersih
150gm petai *belah dua
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
50ml air asam jawa
1 biji bawang besar *potong bulat

BAHAN KISAR :

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1sm halia
1sm belacan
15gm cili kering

CARA :

Goreng udang dan petai sehingga bertukar warna. Ketepikan.
Tumis bahan kisar sehingga garing.
Masukkan air asam jawa dan biarkan sekejap.
Masukkan udang, bawang besar dan petai. 
Perasakan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan!

TARRAA!!!

Sambal Tumis Udang & Petai


Simple dan enak..
Udang dan petai tak dapat di pisahkan..
lawankan dengan nasi panas-panas..
sambil makan tu kan kan..
mulut tak bercakap..
apa taknya.. suap.. suap.. suap..
lepas makan.. menguap :))

Mulakan dengan Bismillah..
Akhiri dengan Alhamdulillah..
Berhenti sebelum kenyang.. 

Sekian sahaja..

Assalammualaikum..

TATA!!


5 comments:

Liza said...

peeewiiittt, ada petai la....peberet Liza ni....

Qasey Honey said...

slm sygggg Kak Sha..bucuk2 wangi..hehe..rindunya kat akak..maklum la lama juga x ke sni kan..

sedapnya kak tgk sambal udang memalam2 ni..jadi lapo balik la pulak..mkn dgn nasi panas ni..mak aiii xtoleh kiri kanan dh dibuatnye..hehe

adda syuhada said...

mmg sedap sgt nih...

Gya Duniaku said...

he... x suka tau... sedap sgt tu.. bak sikit..

ibh_sue said...

Asslmkum kak sha.
Beso2 petainya. Puas mkn tu. Suka jg mkn sambal udang letak petai. Tp nnti x tahan bau nya bila kencing. Heheheee powerrrr :D

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ