ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, December 28, 2012

Cempedak Cake And Cup Cakes


Assalammualaikum.... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman baru dan lama di alam maya ini... :)

Apa khabar semua???

Ada yang rindu kat i ke??? << ayat poyo! :D 



Pertama sekali i nak minta ampun dan maaf buat semua teman-teman yang selama ini tak pernah jemu-jelak singgah di dapur maya i yang tak ala-ala aje ni kan...

Minta maaf sangat sebab asyik tenggelam dan timbol! dan kebanyakkannya lesap tanpa berita! :))

Al-maklumlah sekarang ni musim cuti sekolah.. dah tinggal berbaki sikit sahaja lagi.. minggu depan anak-anak dah mula bersekolah semula... sunyilah nampaknya lepas ni :(



bila cuti sekolah dah nak berakhir macam ni.. hah! lagilah busy manjang... ehhhh... masa tu lah nak kesana dan sini... sebulan lepas tak pulak gitu! :))

Biasalah.. cuti last-last minit ni ler yang syiok.. macam terkejar-kejar.. aje gitu :D


Ikutkan hari ni i ada banyak lagi aktiviti di luar bersama anak-anak.. 

sebab dah ramai sangat yang inbox... tanya bila i nak masukkan resipi dan update blogs i yang berlubur tu..

maka dengan itu.. i dengan ikhlas hati meluangkan masa di pagi hari.. untuk membuat sejenis kek yang buat pertama kalinya di dapur maya...

dan sebelah petang nanti.. aktiviti bersama anak-anak akan di teruskan lagi :D  

 anak i yang kecik sorang je dak kerempeng Nellysha..  yang penuh satu rumah ni.. anak-anak sedara i... bayangkan kekadang tu berjalan penuh dan sendat satu kereta... dah macam rombongan cik Kiah pun ada... tetapi reramai tu ler yang seronok... sepanjang perjalanan siap bagi 'Ceramah Percuma'...

"Nanti sampai kat destinasi.. bla.. bla.. bla... buang air kecil dulu.... pastu... jangan mintak memacam... mak sedara korang ni belum gaji :)) dan bla... bla.. bla... "

penyudahnya... bila dah sampai satu tempat tu... perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

yang nak belon tekan-tekan keluar buih pun ada!!!
yang nak eskrem Magnum darab 8 pun ada!!!!
yang nak key chain sorang pilih 3 pun ada!!!!
yang nak buah jambu air buh asam boi pun ada!!!!!
ada jugak yang nak buah nenas buh petis bebanyak naaa.. perghhhh.......
belum lagi yang nampak segala jenis macam air semuanya dah beratur tanpa kusedari!!!

HadoIIiiiiiiiiiiii!!! mak TOooOOolooOongGGggg!! 

perghhhhhhhhhhhhhhh... tetiba i parkinson!!!!<< (menggigil tahap GGrrRrrrrrr....... ) muahahahaa :))

tak pe.. tak pe... setahun sekali... Insya~ALLAH tahun depan tak tahu nak ku heret semua kekanak tu lagi ke tidak! :))

akan di pertimbangkan :D


tu lah aktiviti i sepanjang 2 minggu kebelakangan ni bersama 'Anak-anak' i yang berderet tu hehee.. 
i bab melayan kekanak riang memang on aje! suka sangat!!!

antara tips untuk awet muda :D

okaylah sebelum i celoteh lebih meleret-leret lagi.. meh! ler kita reramai buat sejenis lagi kek.. yang simple dan mudah.. tetapi rasa dan baunya....

pergghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....

dah kalau namanya cempedak kan kan... ;)

musim kat kampung i sekarang ni... i beli yang Gred A... sebiji RM27... isi ada 23 biji!! besar tiap buah cempedak tu adalah tiap seulas sebesar penumbuk! (penumbuk Nellysha :D 
 my PA tukang kira.. jadi sebiji sehinggit lebih... tak pe.. tak pe.. isinya memang tebal dan manisssss naa...

cempedak madu katanya... yer kan aje... :D


okay i buat satu adunan....

setengah adunan i masukkan dalam acuan cup cakes.. yang tu untuk kekanak riang... dan baki lagi satu adunan.. i masukkan dalam loyang berlobang tengah tu...

yang dalam acuan berlobang tengah tu... untuk yang remaja sahaja...:))

hihihihihihihihi


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN BASAH :

250 gm mentega
220 gm gula kastor
5 biji telur *saiz c
100 ml susu segar
1 sudu besar esen vanilla

BAHAN KERING : **ayak bersama

280 gm tepung kek
1 sudu teh baking powder
1/4 soda bikarbonat
1 sudu kecil garam

BAHAN LAIN :

400 gm isi cempedak *siat   


CARA :

Putarkan *BAHAN BASAH sehingga gula larut *campur semua*
Kemudian masukkan *BAHAN KERING* sedikit demi sedikit sambil memutar.
Setelah adunan sebati, masukkan *Cempedak yang siap di siat*
Kacau sebati dan masukkan sebahagian adunan  ke dalam acuan cup cakes.
Dan sebahagian lagi ke dalam acuan loyang biasa.

Bakar di dalam oven dengan suhu *170'C selama 15-18 minit *cup cakes.

Untuk

Adunan dalam acuan kek... bakar dengan suhu *170 selama 30-35 minit.
Setelah masak angkat dan hidangkan!!

TARRAAAAA!!!!!

Cake & Cup Cakes Cempedak


Perghhh.... bau dia... satu rumah semerbak!! 


rasa dia.... perghhhhhhhhhhhhhhhhhh... lemak dan berkrim..... :D


simple muai dan mudah nak di sediakan...

sesuai untuk hidangan minum petang atau majlis keramaian... ;))


kepada yang masih tercari-cari pasangan..
kek ini sesuai untuk di bawa kerumah bakal ibu mertua :D
 


panas-panas makan... pengsannNnnnnnnnnnnnnnn


selamat mencuba.. kawan-kawan.... << suara ala-ala upin & ipin



 Yaa... Tuan-tuan dan puan-puan sekalian..

inilah sebahagian rombongan cik kiah ye...

cuma ke Zoo Johor.. tapi riuh rendahnya macam pergi Hadnyai!

hehehe... ;) 

Jumpa lagi nanti.. salam sayang.. salam ceria..

jaga diri... and tq soOooOOooooo much for being my friends...

LUv you all... muahhhzzzzzzzzzzzzzzz <<< kissed sampai terlelap ;))

Assalammualaikum...

TATA!!!

2 comments:

norzila said...

tak penah cuba plak zila kak sha kek cempedak..tu ari sampai xlarat nak goreng bw lik dr kampung

Phong Hong said...

Shedapppnye....!!!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ