ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, December 20, 2012

Terung Bakar Vs Sambal Cili Hijau


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang kuhormati sekalian.. :)

i ni tenggelam timbul je kan kan.. yaa.. sekarang ni tak panas punggung duduk di rumah...

cuti sekolah kian berakhir.. jadi tiap hari ada sahaja aktiviti bersama anak-anak di rumah..

bawa anak-anak keluar berjalan cuci mata.. window shopping *walaupun kekadang asyik tersapu* :D

hari ni je duduk di rumah.. sebab semua kereta hantar servis! petang nanti siaplah...

mulalah menjengkit tu... :D


okay kali ni i share resipi yang sangat mudah dan simple...

walaupun mudah dan simple kekadang resipi dan menu yang macam ni yang kita sering terlepas pandang...

Pokok terung di atas tu ialah hasil tanaman di kebun mini i tepi rumah.. tiap hari berbuah... dua-3 hari dah boleh di petik... dulu buah terung tu kecik aje... i pun pelik apasal buah terung tu kecik ekk??

spesis kerdil kot! muahahaaa :))

tetiba je kan.. bila tak kupetik.. biarkan dalam seminggu.. kisahnya.. besor dan panjang buah terung tu... laaa.. rupanya boleh membesar... ingatkan spesis kerdil... :D

i petik... adalah dalam 5-6 biji.... memula ingatkan nak buat lauk lemak.. jemu asyik lemak aje kan..

so i just grilled je atas gridle..


ambil beberapa biji buah terung... ke sayur terung?? hehee.. apa-apa jelah..

cuci bersih dan belah dua...

renjiskan bersama sedikit garam... sedikit minyak zaitun..
dan sedikit cracked black pepper... *cracked blackpepper boleh di tabur semasa memanggang*

gaul rata... dan panaskan kuali/alat pemanggang..

dalam oven pun boleh... *selalunya i buat camtu..

nak jimat letrik i buat camni :D


yaaa.. susun leklok...

pastu panggang ler yer.....


tu dia.. balik-balikkan...
 
masa ni baunya harumMmmmmmm naaa.....


tu dia... dah siap!!

bolehlah di hidangkan bersama.. sambal cili hijau....


tu dia sambal cili hijau.. pun hasil tanaman...

i tak buat sambal asam... sengaja i nak makan kering-kering dengan terung yang manis dan segar juga terbaik dari ladang...

perghhhhhhhhhhh.... i tell you all.. T.E.R.B.A.I.K <<< tak perlu eja :))


SlurrPppppp.... ahhhh......


Simple je tu kan kan... tapi asyikkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

Sekian dulu... jumpa nanti....

Oh! yaa... terima kasih kepada yang sudi singgah dan meninggalkan komen... i luv you allzzz.. muahzzz..

nantikan 'SESUATU' di awal tahun nanti yaa.. semestinya ikhlas dari dapur... 

'THE WRITER'S COOKING'

Assalammualaikum...

TATA!!

10 comments:

sis intan said...

Salam. sambal tu memang menyelerakan :). Anyway sy dah lama pencen mkn terung...setahun sekali dua tu ada la makan..

fazian.batrisyia said...

Nak singgah umah kak sha la...bestnya ada taman mini. makan dari hasil tu...

asmah yusof said...

bestnya kak sha....slurpp...

faa.rosli said...

siap ada ssrrrpppp tu xtahan..nakin lapar...sedapnya...

Delima Zamrud said...

Ermmm menarik sambal tu terliur rasa nyer kak hehhehe :D..

AbbotCottage said...

ini kalau makan, tak pasan nasi dah bertambah-tambah. Kena plak dengan ikan bako, cukup sudah....

Emma Marinie said...

wah! Menarik sangat...sihat berkhasiat menu ni

Phong Hong said...

Simple and sedap!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Sha ni masak apapun nampak bestlah, baca ceritanya saja sudah membuatku kecurrrrrrrrrrrr

norzila said...

kak sha tu ari baru zila tgk chef amar suka hati tu grilled terung..tgk eh mcm kecur tgk..sekali tgk kak sha update..siap pokok jugak..nak tanam jugak la..berapa lama mik masa lum tuai kak terung tu pkai biji ke akak semai tu..tq

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ