ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, January 1, 2013

Blue Berry's Pudding Happy New Year 2013


Assalammualaikum.... dan selamat sejahtera buat semua...

Selamat Tinggal 2012... dan Selamat Datang 2013..... 

Pejam celik.. pejam celik.. mata terkebil-kebil... :D

Diam tak diam.. tahun 2012 telah meninggalkan kita semua...

Terlalu banyak kenangan... terlaluu... banyakkkkk!!! 

yang pahit dan yang manis... semuanya kalau disingkap semula kisah sepanjang tahun 2012.. rasanya...tak habis setahun nak dikisahkan semula... :) 


Selamat tinggal 2012... selamat tinggal semua kisah lalu...

Selamat Datang 2013... semoga tahun ini akan menjanjikan sejuta kemanisan buat kita semua..

Wahai teman-teman yang kuhormati sekalian..

Di kesempatan ini Shahriah dan keluarga ingin mengucapkan..

Selamat Tahun Baru!!! Happy New Year!!!

Buat semua teman-teman yang kuhormati.. tiada yang terkecuali pon... :D


Asalnya dulu... tahun 2010.. i ingat lagi.. dengan hanya berbekalkan sedikit ilmu.. yaa.. tak yaa.. godeh sana.. godeh sini..
dalam reti tak reti menyusun ayat..
dalam reti tak reti nak snap dan edit gambar..
pastu yang kuedit tak ke haper-haper ayat..
tak pe.. tak pe.. usia mematangkan kita.. :D
bermula dengan 5 orang yang join blogs ini.. di mana...
kesemua 5 orang itu adalah suami, adik, i sendiri aje 2 kali tertekan 'JOIN' muahahahaa :)) dan anak..

dan lihatlah.. sekarang dah ada lebih 600++ yang join blogs dapur maya i yang tak seberapa ini...

**pencapaian yang membanggakan!! :D walaupun kengkawan blogger yang lain dah mencecah ke angka 60000 members tak ada ler kecoh macam i!! :D

Bermula.. dengan meter reading... dari angkat 1 pengunjung... i ler pengunjung yang pertama.. sendiri edit dan masukkan N3 sendiri jengah sendiri punya post! muahahaa... bukan sekali ehhh... banyak kali!!! macam jakon naa.. masa baru-baru ada blogs tau..

dan lihatlah sekarang ini.. berkat perkongsian rakan-rakan alam maya yang tidak pernah jemu... berkongsi maklumat.. di blogs masing-masing dan akhirnya..

Blogs.. masakan...

The Writer's Cooking

pengunjung yang tidak pernah jemu datang bertandang di dapur maya ku ini... lebih dari 300000++
bayangkan!!!

Wahai teman yang kuhormati sekalian terima kasih..

Terima Kasih... :)

**sayu tau ni sambil menaip**

Hukk.. hukk.. sebab usia bertambah satu angka!!!
tak pe.. tak pe... :D          


Kalau di tanya apa azam i tahun ini???

rasanya tak ada...

sama sahaja macam yang lepas-lepas... sebab i ni jenis yang cool dan sentiasa berfikiran terbuka dan malas nak fikir yang menyesakkan kepala...

i plan...

i akan buat dengan bersungguh-sungguh...

sampailah... BERJAYA...

yaa giteww.. lebih dari itu memang tak ada.. terima seadanya... :)


Walaupun i tidak menyusun azam untuk tahun 2013..dan tahun-tahun sebelumnya pun...

T.E.T.A.P.I << tak perlu eja :D

yaa.. T.E.T.A.P.I

'DOA DAN IKHTIAR TANPA JEMU'

itu motto yang kupegang selama ini...

dan kejayaan semalam adalah berkat usaha yang tidak pernah jemu dan putus asa... itu sahaja... :)  

cuma... ada sesuatu yang i buat i F.R.U.S.T << yang ini sila eja :D frust!!!! sangat!!

nak tahu apa??

**kisah bersambung** :D

Blue Berry's Pudding
      

BAHAN-BAHANNYA :

1 peket agar-agar segera *jenis serbuk
220 gm gula castor
1 litre air
200 ml susu segar
secubit garam
1 sudu besar perisa blue berry

1 peket buah blue berry

CARA :

Masukkan air, agar-agar serbuk, gula ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut. *sentiasa di kacau dan api sederhana*
Masukkan susu cair dan secubit garam, kacau sebati.
Bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahagian satu biarkan putih susu.
Bahagian dua campurkan dengan perisa blue berry.
Sediakan acuan dan tuangkan adunan *terpulang yang Bahagian satu dulu atau yang Bahagian dua.
Masukkan beberapa biji blue berry ke dalam acuan dan biarkan sehingga set di dalam chiller.
Hiaskan bersama whipping cream dan buah blue berry.
Hidang ketika sejuk!          

TARRRAA!!!!!

Blue Berry's Pudding


Sejujurnya.. i buat puding Blue Berry ini pada petang 2012..
dengan cuaca hujan lebat di luar rumah..
cahaya pun suram sahaja...
jadi gambar tidak berapa elok..jadilah yaa.. dari tak bergambar baca aje celoteh i yang panjang berjela ni :D

Tak pe.. tak pe..

Yang penting.. niat i memang ikhlas nak berkongsi resipi ini khas buat semua teman-teman semua sempena tahun baru.... dan kalau you all baca N3 i ni.. i edit gambar dan masukkan N3 panjang lebor ceritanya dah macam cerita Hikayat Mak Limah Balik Kampung... tepat jam 1:36 am!!! 2013!!!

khas untuk semua teman-teman yang tidak pernah jemu datang bertandang dan meninggalkan komen.. dan tetap bersabar kerana i tidak berkesempatan BW dan membalas komen you olls..
busy.... cuti sekolah melayan anak-anak :D


Selamat Tahun Baru Semua!!!

Happy New Year My Beloved Friends!!!

cayang sangat kat you all... :D


Okay sambung kisah tadi tu... :))

i F.R.U.S.T sangat!!!!

sebab...

bukan main kerja keras nak turunkan berat badan... yang naiknya.. kalah saham ojol! naik mencanak...hampir 9 KG!!! dalam tempoh setahun...from 55kg <<< dulu and now >>>64kg!!

**perlu ke tulis??? ehhh....perlu untuk rujukan tahun 2014 takut terlupa apa yang i frustkan muahahaaa!!! :))

so azam yang tak berjaya 2012.. tidak mungkin akan kuulangi...

mungkin kerana faktor usia??

mungkin nak kena ke LONDON MANAGEMENT???

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
TAK ADA M.A.K.N.A.N.Y.A!!!



as long as my Pak Habibi yang TEMBAMBOM tu still Maintain GEMS...

soOooooo..... tak perlulah i berlumba nak turunkan berat badan :D

**cakap orang frust** :D

Apa pun... terima kasih semua.. kerana sudi meluangkan masa membaca celoteh i yang agak 'terlampau panjangnya' rasanya ramai yang dah pening-pening lalat... 

tak pe.. tak pe.. ni first time i buat N3 ucapan selamat Tahun Baru.. tahun sebelumnya memang tak pernah :D


Muahzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz << gaya kissed sampai terlelap tahun 2013!!

Happy New Year 2013!!!!

Minta ampun dan maaf jika selama ini tutur kata dan cara Shahriah ada menguris mana-mana pihak.. sejujurnya langsung sekuman pun tak terniat...ya giteew :D

apa pun.. Ayuh! kita hadapi hari yang mendatang 2013 dengan satu tekad baru...

'Tempuhi Hari Mendatang Dengan Hati dan Fikiran Yang Terbuka'

~WALLAHUALAM~

sekian dulu.. 

jaga diri... terima kasih teman... sayang semua... muahzzzz....

Assalammualaikum...

**kissed di atas itu hanya UNTUK KAUM HAWA SAHAJA <<< AMARAN!** :D

TATA!!


6 comments:

Amelia said...

Hi Darling, Happy New year to you and wish you all the best in 2013. With lots of love and hugs to you.
Salam from Amoi Amelia. Muahhhzzzz.....

Shahriah Abdullah Novelis said...

HelOOoooOooooo Amoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cayang Youuu missing you foreva!!!! tq so much dear, Happy New Year!! maintain amoi foreva okeh... cayang you!!! muahzzzzzzzzzzzzzz peluk sampai pengsan!!!!

Phong Hong said...

Shahriah, Happy New Year, leh!!! Kita orang tak jemu-jemu jenguk dapur you. Banyak makanan yang sedap-sedap menunggu. Jamu mata aje pun ok. I selalu gelak baca you punye celoteh, lucu sangat :D Keep happy!

dapurCikWan said...

selamat tahun baru kak sha sayang! maaf ye lama cikwan tak komen2 kat entry kak sha...tapi CW selalu intai2.... itu sahaja yang CW termampu... =))love u!

Amie said...

Selamat tahun baru 2013 Sha.... tak de azam baru ye, iyalah... buat azam tiap tahun pun tak terlaksana jugak he he hehh baiklah biasa2 aje...

Chinta Safia said...

Happy new year kak shahriah..wish u all the best in 2013.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ