ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, April 3, 2012

CUCUR IKAN BILIS

CUCUR IKAN BILIS 


Assalammualaikum.. selamat petang semua.. tadi tengahari my lil princess Nellysha dak kerempeng tu kan ada menyebut nak makan kek cekelat... ada toping cekelat jugakk.. atas tu tabur dengan choc Chips... pastu taburkan pulak banyak-banyak naa... coco crunch! perghhh... sebab nak memenuhi permintaan dak kerempeng tu ler yang ku bikin cucur ikan bilis... eishhh kalau dak kerempeng boleh request memacam.. so pun request ler jugakk.. sendiri request sendiri buat.. cemana tuh? hmm... ni tengah menunggu kek cekelat tu masak ler ekk....


Tu dia.. kek cekelat dak kerempeng.. dah masak nak kena tunggu sejuk baru boleh topping... so lambat lagi boleh share kat you all.. kalau i boleh sabar.. you all pun boleh bersabar jugak kan kan... *tepuk tangan*

Rasanya esok pagi baru dapat share kek cekelat dak kerempeng tu... pasal apa???? tak ada pasal apa.. tak pasal-pasal nak kena menghadap blogs i aje kan kan... hahahaa.. macam dah kurang kerja.. hmm... laporan petang ini.. minggu depan i dah start sibuk.... sibuk dengan dunia penulisan dan pelbagai aktiviti dan undangan.. nampaknya slowlah sikit i masukkan N3 yerk.. tak per... bila ada peluang Insyallah i akan share apa yang ada... walaupun hanya nasi renjis kicap! *pengsan tahap 6!*

CUCUR IKAN BILIS

Bahan Hiris :

2 biji bawang besar
2 tangkai lada merah

Bahan Lain :

500 gm tepung gandum
2 biji telur
1 sudu besar serbuk ayam *knoor
1 genggam ikan bilis
air secukupnya untuk jadikan batter pekat
minyak untuk menggoreng

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan sehingga menjadi batter yang pekat. Sesuaikan rasa.
Panaskan minyak dan goreng dengan sukatan satu sudu besar.
Goreng sehingga keperangan, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Nanti dulu.. belum Tarraa... buat cam ni dulu.. kalau dak kerempeng nak segala macam atas kek cekelat dia tu nanti.. i pun ada permintaan jugak muahahaha...


Yer.... buh cili sos cam tu.... ala-ala sedang angau bercinta lagi giteeewww..... peh!




dah tu tenggek-tenggekkan cucur ikan bilis yang mabeles tu cenggitu... pastu amik gambar.. cari angel yang mengecurkan giteeww... baru makan heheee... alahaii ni resipe tok nenek kita dulu yer tak? okay tunggu resipe kek cekelat dak kerempeng yaa... smile always and take care! muahhh..:))))

TATA!!!

6 comments:

Anna Qawina said...

Aslmkm Puan Tanah..ujan2 ni hidang cusur bilis lak..kopi O ade? hehe..

Bicara Kak Noor said...

sedappppp nye cucur ikan bilis lama dah tak buat makan panas2 fulamak sepiring pun losap tu Sha kan ..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikum salam Kak Anna Qawina.. yer ni tuan tanah menjawab ni hehee... tak buat kopi o... cuma teh o...bolehlah jugakkan... O jugak hahahaa.. tq kak...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak noor tu lah pasal.. cucur bilis yang sememangnya kalau di makan tak cukup sepinggan hehehhee.. tq kak noor...

ogyep yummy mellow said...

Isshhhh Kak Sha... Cucur bilis pun dia deco jugak... Kelas kau Maria....Hehehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep hahaha.. mau tak deco... nanti nak makan baru ada soon hahaa.. keles gitueeewwwwww heheheee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ