ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 2, 2012

Mulberries Caramel Ala Menggerutu Giteeww


Assalammualaikum.. selamat petang semua.. wahh... jap aje dah petang.. baguslah cepat.. cepatlah Abang Amin balik muahaha.. hei aje memang bosan korang membaca blogs i ni kan.. manjang Abang Amin aje.. hehee... okay.. sebelum i masukkan gambor macam biasalah kan banyak naaaa.. siap dengan jalan cerita.. dan kisah ni ada jugak berkaitan dengan Abang Amin... hehehe.. Abang Amin lagi adeehhh... tak banyak cikit aje.. kiranya macam iklanlah giteeww... 


Semalam kan lepas hantar Abang Amin ke PLKN tu kan kan... masa nak masuk ke rumah tu... Nelly dak kerempeng tu terjerit pekik! cenggini..

"Momma! momma! pokok tu dah berbuah!! nak! nak!"

Ingatkan buah apple ke haper ke kan.. hahhaa.. rupanya buah mulberry.. wah betullah! banyak rupanya.. selama ni menonong aje masuk ke anjung tu.. tak pernah pulak ku toleh sebelah kanan tepi rumah tu ekk... kalau toleh pun belah kiri aje kot! haaah tu yang tak perasan!


wahh.. banyak naa.. siapa yang tak tahu dan tak pernah makan tu KLIK SINI ABOUT MULBERRIES


pokok mulberry ni Bonda yang tanam... hidup subur naa.. besor dan tinggi dah.. tadi pagi called bonda dia cakap suruh cantas dan cucuk lagi.. 

i pun tanya kenapa???

"Esok bila dah banyak boleh bela ulat sutera!"

Ohhh.. ya baru i teringat daun mulberry ni laa yang penternak ulat sutera bagi makan... wahhh.... lepas ni i nak jadi taukeh suteralah... gelaran i masa tu.. 'Sha Silky' wahhh..mewah giteeww
 SILA... *pengsan tahap kritikal*


Tengah dok geram dan leka tengok buah mulberrys tu kan.. tetiba Nelly cakap cam ni!

"Momma.... tengok ni ada 4 biji.... ini MOmma..... ini... bla... bla.. " korang tengok gambar kat bawah tu ekk... menggigil tadi nak menulis guna pensel photoscape hehehe...


hahaha... yer macam tu Nelly cakap sambil di tunjal2nya buah mulberry yang menggerutu tu hehhe.. bila nak taip nama Abang Amin.. aje dalam hati HuaaaaaAAAaa.....mesti Abang Amin tengah berkawat ni kan kan... i tanya jugak Papa mana?? Nelly cakap Papa mana suka makan buah ni.. Papa geli! padan muka Papa nama dia tak ada kat atas tu muahahhahahaa...


banyak juga yang masak ranum... ku petik.. dapatlah segitu.. rasanya masam aje gitewww.. terus ler dapat idea.. lama tak buat caramel.. tu yang bikin tak banyak... dapatlah 8 mangkuk kecik tu...


Mulberries Caramel Ala Menggerutu Giteeww

BAHAN-BAHANNYA :

5 biji telur *saiz B*
40 gm gula castor
1/2 sudu teh tepung jagung
1 sudu besar esen vanilla
4 sudu besar susu pekat
sedikit garam
16 biji mulberries

CARA :

Campurkan kesemua *BAHAN-BAHAN* di atas dan putar sehingga gula hancur.
tapis dan tuangkan di dalam acuan yang telah di tuangkan dengan sesudu caramel.
Bubuh 2-3 biji buah mulberries

dan...

Kukus selama 25-30 minit atau adunan set

UNTUK CARAMEL :

4 sudu besar gula 
2 sudu besar air

CARA MEMBUAT CARAMEL :

campurkan gula dan air dalam kuali non-stick dan kacau sehingga menjadi caramel.
Tuangkan di dalam acuan.

TARRAA!!

Mulberries Caramel Ala Menggerutu Giteeww


caramel dah tentu ler lemak, manis dan berkrim...


buh buah mulberry waduhh.. tambah sikit komen... masam, manis lemak dan berkrim giteeww


wahhh.... sure Amelia dah tak bawak bib sekarang ni.. main pakai gebor untuk lap mulut dia.. hahhaa.. AMELIA you tau meh apa tu gebor??? selimut ley...:)))


slurppp....


Aaahhhhhhhhhhhhhhhh... sedap! NooOOoooo... tak caya cuba! tak caya jugak silalah test!


banyak lagi kat pokok yang belum masak tu... wahh nanti memacam nak kubagaikan... you all cuba test dulu  yang ini... okeh..:))


Take care and smile always!!

TATA!!


39 comments:

Mieza said...

Sha..sedapnya..tak pernah nampak mulberries ni...kopipes resepi la dulu..:)

AbbotCottage said...

hamboiiii sakan ngan makberi ekkk..ranum.

dapurCikWan said...

Oh Puan Sha silky!...mintak skit mulberi tu....(tadah tangan ni)...hehhehehehe.

kesian pak habibi tak de dalam gambar tu... ;p

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
itu buah mulberries mmg mama blh tgk/jumpa or makan...
kalau sebut sutra pernah nmpk kat tv ulat yg warna putih itew...

takpe menggerutu nnt dah masuk mulut tak nmpk Sha...hahahaha

KakAsma said...

Sha,
mana nak cekauuu buah tu..ke sha kena pos lajukan kat akak hihihi:))
nampak mengancam gitu,ada karamel,ada masam masam..dan apa kata bagi sket rasa..nnti akak judge laa samada akak leh buat cam sha ke idak(ayat nak minta tapi pasti tak dapat nih)..balik dulu laaa
tunggu depan pintu tak buka buka lak!!!

rahel said...

Wa...jelesnya gue tengok pokok mulbery itew...bila la agaknya dapat tanam pokok mulbery ni..adoiii..cantek menawan caramel tu kak..enaknya..

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha.
Tak da nak komen apa...Cuma jeless tengok buah mulberry akk tuuu...
Heeee...

tun_telani said...

salam kak sha.. tun x pernah tengok mulberries nih.. jakun pun ada gak.

ibundo said...

salam sha. Bundo pun ada tanam pokok ni tapi baru dapat merasa buahnya dua tiga ketul. Pokok pun belum besar.
hmm.. sedap je karamel tu walau menggerutu haha

gerhana luka said...

pokok mulberry ni ada tertanam kat kawasan perumahan kakak ipar saya, kisahnya kalau saya gi sana mesti ajak anak buah kutip buahnya kat tepi2 jalan tu. suka sbb rasanya yg masam2 tu kalau yg gelap warnanya baru manis sikit.
hari tu maid kakak ipar saya dah cucuk dahan mulberry tu tapi tak idup la plak, mesti tangannya panas la tu hee...

Amelia said...

Hi my dearest, weii.... you noty noty selalu buat I terpegun dgn n3 dan masakan yang bombastic to die for type.

Habis bib I... * kejab..I perah bib dulu* kekeke

Ok, I pakai bib double layer, hahaha
Tak boleh pakai selimut,gebor or blanket lah, tebal sangat nanti leher tercekik.

This mulberry umah mak mentua I ada tanam, I selalu petik dari pokok terus masuk mulut, hahaha
Next time I petik lebih sikit boleh try out your recipe.

Itu siput pun tak sempat nak buat lagi... list semakin panjang, masa tak cukup.. huhuhu...

Jump lagi, bye.. .muahhzzz.... hugs you sampei penyet like crepe.

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, akak tkde pokok tu nak wat cemana ni dah tingin sngt karamel tu bubuh buaah lain boleh tak??or sha hantarkan utk akak buah yg banyak tu nak buat jugakkkkkkk

Watierman said...

Wah..Dik Sha...mentang2 dia ada buah tu...Akak yang dah Senja nak Maghrib ni baru 1st time tengok buah...harta kekayaan Sha Silky....huk..huk!...Mana nak cekau buah tu Dik ooi...nanti Akak gi Kl...Akak singgahlah senang sikit!hehehe!

dapurCikWan said...

Kak Sha...jom jenguk blog CikWan =)

Rohah said...

SaLAM KAK sHA,
aLahai ...geramnya nengok pokok mulbery akak tuu, mane nk kucari benihnya..

FnF Simple Life said...

Salam kak Sha... terkezut 2x hari ni...pagi tadi baca entry kak madiha ngan pokok avocado nye... malam ni entry kak sha ngn pokok mulberry nye... neway... nice combination mulberry ngn caramel...masam2 manis gitu kan.

Ilhamkreatif said...

Salam sha...lewat lagi singgah sini,Ooo pokok mulberry rupanya...kat rumah mak iza ada pokok ni,tapi iza x tau nama.Anak2 iza dok petik buah dia,makan...masam2 manis gitu.Karamel masam manis...sedap ooo...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Mieza... tq silakan cuba yaa kak muahzz tq,,,

Shahriah Abdullah Novelis said...

AbbotCottage.. hehhee.. makberri bersama caramel memang menjadi hehehe... masam tu.. yang mana masak manis cikit aje.... tq dear

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW nah! tadah tangan lebar sikit... wahhh CW..tadi akak dah singgah dapur Cw wow! kejadiannya lebih mantop! i like.. tq dear kerana sudi mencuba... secara tak langsungkan... cayalah dik... muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mama HAwa cayangggg... muahzzz...

yer laa... dah masuk mulut hilah kisah menggerutunya tu hhahahaha....

tq mama hawa muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Asma cayang hehhee... kat sini banyak kak Asma.. bagi add nanti sha post nak tak???

serius ni dan ikhlas juga ni....

muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel ko jangan jeles.. gue lagi jeles tengok lho punya nasi yang panjang2 tu...

jap lagi nak BW tunggu depan pintu okeh...

Shahriah Abdullah Novelis said...

ihb_sue hehhee.. jangan jeles dik... boleh tanam dan mudah nak jaga tau...
akak tak jaga pun biorrr aje dia hidup camtu hehhee.. tiba masa tinggal petik aje

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Tun cayang... buah ni banyak dik.. kat kampung akak tiap rumah mesti ada.... asal dari negara omputeh..

hentah macam mana boleh sekampung menanam... mintak satu batang cucuk.. dah hidup... besar dan tinggi pokoknya tau.. masa nak petik tadi terlompat2 hahhaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ibundo.. hehehe.. walaupun menggerutu kan Ibundo.. yang itulah yang nampak mengancam hahaha... masuk perut hilang dah menggerutu tu hehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Gerhana luka.. mungkin jugak... atau mungkin nak kena tanam kat tempat berair atau tanah lembab sikit kot?

sebab bonda tanam tepi rumah dekat dengan pili air... so basah aje tanah tu... agaknya lah... wallahualam

Shahriah Abdullah Novelis said...

HI! Amelia hahaha... okey jangan guna gebor.. guna double layer punya bib! wahh very hi tech haaa your bib LOL!!!

Wah next time ambil banyak sikit jangan lupa bawa plastik.. dan jangan masukkan dalam mulot hahhaa


Okay cayang take care.. muahzzzz... ini kali i peluk you sampai you leper macam tali bib you tu! LOL

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Noor cayang taiko lama... wahhh apa kata kak noor gantikan dengan buah tomato kak noor yang sampai laa sha tidur mengigau2... punyalah banyak dan besor dan..peh! kak noor.. sha bagi satu plastik mulberry... kak noor bagi sha dua bakul tomato! amacam??? hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Watie... hehhee... buah ni memang tak ada jual di pasaran.. tapi kat kampung sha ni tiap rumah ada tanam..

meh sini sha bagi seplastik meh....

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Rohah... benih tu ada banyak dik.. duk mana?? kalau sekitar JB boleh ku kirimkan... Insyallah...

Anonymous said...

heya shahriahnovelisresipe.blogspot.com admin discovered your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective backlinks Take care. Jason

zila 4ever said...

alahaiii sha..kretip btl ko nie..h ehhee bg ckit kt aq rasa..buah tue masam2 manis giteww kan..?..kecusss gilerrr nengok..:)

Nieza said...

Assalam kak sha, sedapnya tgk caramel akak dgn buah mulberries tu....memang mengancam..pos sini sikit kak..mengerutu pun i loike..hehe

quinnie said...

wahhh kak sha..macam tak caya je buah ni boleh hidup kat malaysia ni kan..ehehehe....geram tengok buah nya...memang tak pernah makan...huhuhu

Wani said...

SALAm kak sha ... haa buah ni memang ada wani tanam 3 pohon je // ni tu pun kurus2 batangnya .. kalau yang merah muda camtu still masam lagi .wani suka makan yg macam dah jadi merah ikan gitew masam2manis..hihi dah lama x cantas2..x tahulah pulak daun ni ulat sutera yg makan ..patutla ada ulat kat pokok tu tapi bukan makan daun dia p makan buah haha ..aiyoo.. habis buah berlubang2..
kreatif kak sha reka resepi ... wani makan saja gitu nak buat cam ne tiap kali masak x banyak mana...

Mas said...

salam kak sha...
ni first time mas tengok pokok mulberry ....
bestnya dapat petik mulberry fresh dari pokok...

ogyep yummy mellow said...

Suka tengok mulberries tu kat pokok... sayang nak petik... caramel tu mengancam jiwa raga... Kak Sha standard lah kan, asyik mengancam orang e dengan makanan dia...

Puan Hazel said...

salam k.sha, igtkan kt negeri omputih je ada pokok nie.. very mengancam la Kak Sha.. sian Abg Amin x dpt rase.. (saje kasi 'bakar' akak..:)hehee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ