ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, May 28, 2012

NellySha Melo Cup Cakes Idea Dari Nellysha YoUuu!


Assalammualaikum.. selamat sejahtera buat semua rakan-rakan di alam maya ini.. terima kasih kerana masih sudi bertandang di dapur ku ini... Insyallah bila ada kelapangan sahaja semestinya tiap komen anda semua akan ku balas... yang kontot pun ku balas.. Insyallah.. :)


Al-maklumlah sekarang ni kan musim cuti sekolah... so kerja pun bertambah-tambah... *tambah malas adalah!* :)) :)) apa taknya.. bila nak masak lebih... yang sorang nun jauh di kem PLKN.. soon dah nak balik cuti dah :) sorang lagi asyik tusyen... dan yang ada tercunggol kat rumah ni siapa??? hah! siapa lagi dak kerempeng Nellysha lah... tusyen cuma hari sabtu dan ahad.. nak pergi window shopping berdua, cuaca panaslah pulak.. 

"Kita dok rumah ajelah Nelly ekk.. kita makanNnnnnn... pastu tengok tv! amacam? set?" << omak nelly yang memberi idea :))

"Okay! tapi Momma kenalah temankan Nelly tengok citer katon! no channel masak-masak okay? set?"

Perghhh terpaksalah jugak mencalit tu ekk.. :))


Mata tu pulak tak boleh lama tengok tv.. manjang nak terkatop! :))
sambil-sambil tu bacalah buku... dah tak dapat tengok rancangan memasaklah katakan... ;)

Tetiba Nelly lesap! sah! sah! Omak dia terlelap tadi... :))

tetiba terdengar bunyi tutop tin jatuh! kat dapur *tingkat bawah*

"Nelly buat apa??"

tak menyahut!

Nak tahu Nellysha buat apa?? yaa dia ambil roti.. tabur sebanyak tidak serbuk milo atas roti tu!

perghhhhhhhhh!!! dah lah baru nak baik demam... kata bonda Milo ni panas kalau makan camtu jerk...

"Nelly nak makan milo lah Momma.. sedapppPPp.."


"Cuba Momma buat cup cakes buh melo banyak-banyak atas cup cakes tu... nanti Nelly janji tak makan melo dengan roti macam ni!" <<< sambil tunjuk roti penuh dengan melo!!!! pastu sememeh tepi bibir.. pastu... hadoiiiiiiii nak kena mengemop! lantai dapur tu bersepah dengan serbuk melo! peh! peh! peh!

so membikin ler tadi.... dengan di temani Nellysha..

seronok tak sha??

bolehlah! :)) 

@________*

Milo Vanilla Cup Cakes Nellysha


 BAHAN-BAHANNYA :

120 gm mentega *suhu bilik
140 gm gula kastor
2 biji telur

200 gm tepung kek *blue key + 1 sudu teh baking powder = Ayak bersama

1 sudu teh vanilla
100 ml susu segar

150 gm serbuk milo *untuk inti di tengah cup cakes*

CARA :

Putarkan mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanilla.
Putarkan bersama susu segar dan selang selikan dengan tepung sehingga selesai dan putarkan lagi selama 5 minit.


tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam acuan cup cakes.
Taburkan 1 sudu kecil serbuk milo dan tuangkan lagi satu sudu adunan. 
lakukan sehingga selesai.

Panaskan oven dengan suhu 170'C selama 15 minit.
kemudian masukkan cup cakes dan bakar selama 15-20 minit!
angkat dan sejukkan!


Ni.. Nellysha begitu super excited nak merasa kek Melo cup cakes idea bernas dari dia kononnya :)


sanggup berdiang depan oven!
dari mula masukkan CC sehingalah selesai...
 super excited sungguh! :))


haruuummmmmmmmmMMmmm naaAAAAaaaa....


acuan cc yang blue dot dot tu.. hah! yang tu Nelly yang buat :)
lebih isi melonya ekkk.. 1 sudu besor melo hokey!!!
gasak ler nak aii.. :)


setelah sejuk... toppingkan dengan Creame Cheese Frosting...



Pastu suruhlah Nellysha tabur sebanyak tidak melo yang dia suka!
decolah bagai nak haper!
sepenuh tidak di bubuhnya! selagi tak kata..

"Enough Nelly!!!! hadoii.." <<< yer giteww sekali mak nellysha berbunyi ekkk..

then baru STOP! tabur... :))

dan lepas tu kena mop satu rumah sebelum bersemut! peh! :))


sememeh??

Uishh yang sememeh laa kata Nelly... arts gitewwww :))


"Papa.. nanti belikan Melo lagi."

"Laa.. kan baru semalam Papa beli... takkan dah habis? Tanya Momma mana dia letak."

*perbualan antara Nelly dan bapak!nya kat dalam telefon

"Dah nak habiss.. tinggal half! Momma tadi buat cup cakes melo."

Huwaahhhh... giteeww Omak dia lah yerk?? bukan dia???

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :)) :))


Apa pun.. memang terbaik!
gebu dan baunya harumm...
lemak dan....



enak... :)) rasa melo ler apa lagi... hadoiiii :))


Selamat mencuba tau Auntie dan kakak-kakak!
sedapPppp.. tak caya cuba...:))


Jumpa lagi... jaga diri.. :)

TATA!!

36 comments:

zuwaidah said...

memang terbaek youuuu

Choco Ani said...

Uwaaaa nanes ni kita nak cup cake tu.. nak nak jugak.. nak wat malas Hahahaha mesti sedap sha.. dulu masa kekecik Kak Ani suka ratah milo dlm tin.. :D slalu kena marah ngan mak.. huhu sdap nya pasal..

AIN NAZRI said...

waaa bestnya.. terliur laa plak.. nak baking membaking ni idaklah gheti.. tapi sgt tertarik ngan melo cc nie.. nyummmyyyy

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Zuwaidah...:)) jangan lupa cuba taw muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehheh kak ani cayangg.. mau taknya.. inilah yang kita kejakan masa kecik2 dulu.. sanggup kena rotan! hahahahha...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ain Nazri... mudah aje tu dikk.. cuba gerenti jadik! tak jadik tak pe.. tak de sape tahuu hehehhee

armouris said...

terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Armouris tq atas info.. tq..:))

ummiaisyah said...

cakkk...salam rindu kak sha,....ada kapkek milo ye..nk cikit nelly!

tun_telani said...

wallaa.... kak sha.. dangerous laa.. habis diet ai nengok nih.. hihi

Zaliedana said...

Wah mewah milo la cc tuh,mesti sedap sgt,dahla da cream cis lagi tuh..Sy pon suka mkn roti ltk milo,haha..Ank2 lak kalo kita nak bncuh air milo,msti depa nak meratah dulu sesudu dua,adeiii ikut perangai ummi dia lah tuh,hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun jangan diet hhahaa.. apa kata cuti sehari diet... best dik! tak caya cuba heheheehhh

Norzie hany said...

Salam Sha.
Waduh Sha...harumnya sampai sini.Bestkan kalau apa yg kita masak anak2 suka makan.

Bicara Kak Noor said...

wah ni yg wat akak tak tahan ni Sha baru je buat apam dah tengok ni adusss saba3x cool lah cik noor oiiii ahahaha

~Sweet Honesty~ said...

menggiurkan cup cake..mama nya pndai n rajin masak..sbb tu anak asik suh bt itu ini, ye dak? hihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak NH... :) betul tu kita ni tukang bikin aje.. suka tengok anak2 suka makan..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor.. hahahaa hadoiii gelak aje baca komen kak noor cayang.. apalagi bikin kak noor bikin! hehhehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

SW betul tu.. kekadang nak membikin tak ada idea.. bila anak2 bagi idea wahh kita buatkan.... suka membuat tak suka makan hehhehe

Mieza said...

Salam Sha..wahhh sedap nampak kek CC tu bila tabur milo mcm tu..rich sgt milo..errr tak sembelit ke nelly hahaha..kat umah mieza cuma anak sulung mieza yg darjah 6 tu je yg suka milo...stok milo kat umah ni hanya utk dia..dedi dan adik dia suka kopi or teh je hahahah

norhanim md zain said...

Wah kita pun suka ratah milo...sedapnya...wow idea cup cakes terbaikk..gebus...i like u..:))

kasihredha said...

Anak2 memang suka milo kan :)
kat rumah akak pun ada macam nelly duk tunggu depan oven..hihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak MIeza... :)) hehhee.. sembelit hhhaaa nanti sha tanya nelly ekk.... nelly dan abang2nya memang hantu melo hahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Norhanim.. macehhh... wahh akak pun suka melo ke hehhee.. nanti leh ler cuba..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak KR... betul cuti sekolah pulak tu memang ler tak ada kerja hehehe...

wahhh sure anak akak menunggu depan oven sampai kek masak hehehhee

inahar ali said...

salam sha..adoii x tahan akak tgk cc melo nih..jgn kata bebudak..mak budak pun berebut nak..hahaha!! menjejess ayaqliuq woo..huhu!

Mamasya said...

Salam Sha. wah mewah dgn milo Nellysha punya cc...buat teringin nak mknlah.teringat masa kecil dulu suka benar ratah milo...hi.nasib baik anak2 tak terikut sbb kat Cairo ni milo tak jual....minum milopun kena jimat sbb milo angkut dr Msia.

Nieza said...

Assalam kak Sha cayang, sedapnya cc tu kak..tgk tin milo tu pun saya dh terliur kak...hehe sian kan kat saya dok sini tak jumpa milo Malaysia pun..huhu

HaSue said...

Waaa..anak pun dah menurun ke dapur ye kak sha... boleh tahan tu,smpai tggu depan oven eksaited giler la kan..mesti kite yg mak ni tumpang seronok bila anak minat memasak..trutama anak pompuan.hehe..
nampak gebus la kapkek tuu.. mintak seketui...ops,kena mintak kat anak akak kot ek..hihi

fazian.batrisyia said...

sedapnya nampakk...bila nak buat ni. Sy pun mmg suka milo...1 hari tak dapat minum milo cam tak kena rasanya, dlm pantang minum 2kg milo...milo ais tabur 1! fulllamak sedap

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Inahar hehehe ngenceeesss mau taknya melo kak melo dulu kecik2 kita pun sama jugak.. lagi teruk meratah! hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mamasya wahh susah jugak yaa di Cairo melo tak sama ekk rasanya macam di Msia??? kena jimat cam tu hehhee macehh mamasya..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nieza cayanggg alolooooo kat sana tak de milo msia?? alahaiii ciannya.. tak pe.. nanti boleh kirim dengan keluarga dari Msia ehh... muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Fazian wahhhh dalam pantang 2kg melo.. hebat tuuuuu... memang benar2 fanatik melo ni hehhe.. melo memang sedapkan...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Hasue cayangg.. haah musim cuti sekolahlah katakan.. tentu2 ada ajelah dak kerempeng tu hehheee... nak seketul? nah! 9 ketul akak bagi... :))

Salmi Khairil said...

sedapnye...nak cikit

Neeza.Areef said...

sy jamin sedappp nihh..
good idea dr anak dara yg manis mcm taburan milo tu jugak

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ