ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, May 28, 2012

Sambal Tumis Sardin Hiris.. Menu Sempoi Musim Cuti Sekolah YoUu


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua rakan blogger baru dan lama juga yang bukan blogger :) Terima kasih kerana masih sudi singgah di dapur ku ini...  Nampaknya menu kian hari kian ringkas! tinggal tunggu sikit aje masa lagi.. alamatnya semua menu main pakai bungkus dari kedai! :)) :))


Mau taknya.. anak-anak cuti sekolah.. melepak aje kat dalam rumah.. ehh omak dia pun sama naik belengkau! :)) :)) pulak tu cerita kat tv tu bukan main best lagi! anak belengkau depan tv, omak tumpang sekaki! :)) 


Masak hari ni memang sempoi habis!
ala kadar aje.. macam malas aje nak masak.. ehh... tapi nak memandu bawak anak-anak makan di luar tu lagilah malas ya hamfunn!! :))

So memasaklah tadi dengan niat cepat memasak.. cepatlah dapat menonton TV! :)) hobi baru menjangkit dak kerempeng Nellysha :)) memacam yang di tonton.. Upin Ipin, Cinderella, Animated Mr Beans.. huahhh.... dahsyat! penangan cuti sekolah kali ni :))
udah ler yer.. jom ler memasak kita :)

SAMBAL TUMIS SARDIN HIRIS

BAHAN-BAHANNYA HIRIS :

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia

BAHAN LAIN :

2 batang cili hijau *belah dua
1 biji buah tomato *belah dua
1 batang serai *titik
4 sudu besar cili kering *kisar
1 tin sardin *tin besar
2 sudu besar air asam jawa
sedikit minyak
gula dan garam

CARA :

Panaskan sedikit minyak, Tumiskan *Bahan hiris* sehingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar dan renehkan sehingga garing.
Masukkan serai dan air asam jawa.
Masukkan cili hijau, buah tomato dan sardin.
Sesuaikan rasa, kacau rata.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAAA!!!

SAMBAL TUMIS SARDIN HIRIS


simple aje tu kan? yang simple tu lah anak-anak makan bertambah.. omak budak pun boleh tahan menambah nasi tu! hadoii :))


sayur pak choi goreng sos tiram.. resipi ni nanti i share lain N3 yaa..:)


gorengkan telur dadar.. sempoi jugak tu.. :)


Menu hidangan tengahari sempoi...

Sambal Tumis Sardin Hiris, Sayur Pak Choy goreng sos tiram dan telur dadar..
dahhh sempoi aje tu.. terus tersandooorrr lepas tu! :))


Psstt.. menu baru!!! cup cakes apa teeeww???
tungguUuuuu.... idea dari dak kerempeng Nellysha.. buat dengan dia berdua selepas makan tengahari tadi..
dah siap cuma tunggu sejuk dan tinggal buh toping!


Sabar ehh kakak dan Auntie.. Nelly demam ni... tapi tetap tolong Momma.. sebab Nelly teringin sangat nak makan... ehem! ehem! sabar ehh... Nanti Nellysha share kat semua.. muahhh ;)


Selamat bercuti bersama keluarga tersayang... jaga diri..
jumpa nanti! muahhhzzzz :)


Props yang i gunakan sekejap tadi... sempoi aje hehee..
buh teko tembikar cina... terus snap gambar dahhh siap! sempoi segala :))

TATA!!

14 comments:

hazila said...

Saya selalu simpan sardin dalam gobok. Kegunaan semasa terdesak atau masa malas melanda...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hazila betul tu.. lauk penyelamat dan evergereen giteww.. macehh sudi singgah yaa..:))

ibundo said...

bundo kalau buat nasi empet, sambal sadin ni wajib ada. WAJIB. haha.. selet ngan roti gardenia pun sodap sha weh..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Bundo cayangg wahh sha tak pernah cuba lagi makan sardin dengan nasi impit.. wahh nanti nak cubalah.. macehh bundo muahhzzz

Zaliedana said...

Sy pon kalo malas n dah xda idea nk memasak,disamping bhn2 dah yillek mmg msk sardin juga,heeh..Cpt msk,cepat ngap n hb pon suka sgt,hehe..Wah nelly demam2 pon rajin tolong mummy wat kek eks..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zaliedana cayang yer betul tu ni kira lauk orang dah habis rajin ler ni hheeee...

Haah Nelly demam. agaknya berjemur semalam masa ikut momma jalan2 cari makan hhheee...macehh Auntie Zaliedana muahzzz

Neeza.Areef said...

sadin mmg sepadan dgn telor dadar..cukuppp dah tuu..cili padi ptg2 meletop2 lah tambah2 nasik

CT Delima said...

As'salam Sha

amboiii sempoi apa nya kalau lauk macam tu,berselera aje mata memandang hehehe. k.ct kalau dihidang macam tu harus bertambah nasi dalam pinggan hehehe

lama rasanya tak masak lauk sardin ni Shah :)

gerhana luka said...

haa.. sardin mmg jadi menu utama bila dah tak tau nak masak apa kena plak dengan telur dadar mmg makan banyak le jawabnya Kak Sha, bila dah kenyak makan kompen sandar2kan badan kat sofa sambil tonton tv bestkan..kan..kan..
Dak Nelly tu kan Kak Sha macam anak saya gak kerempengnya hee...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaaa...sedapnya dishes tu dear! Lapar pulak rasanya..:)

Brought you some moist choc cake, tapau sardin lebih2 ye ;)

zuwaidah said...

sempoi sempoi pun tetap sedap di mata ku hihihi

myda_ahmad said...

Ermmmmm,yg sempoi tulah yg sedap,x muak bila mkn...hari2 pasti nk lg....

Anonymous said...

Assalam. Gambar sambal tumis sardin hiris tu cute sangat...minta izin guna boleh? utk stiker produk sardin saya.

azmi said...

assalam. gambar sambal tumis sardin tu cute sangat. Minta izin guna utk stiker produk sardin saya boleh?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ