ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 17, 2012

Asam Pedas Ikan Pari, Soalan Kuiz Yang KEDUA!!


Assalammualaikum... Wahh nampaknya dah ramai yang join kuiz mudah.. bertajuk >> 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'

Nak bagi hint sikit ni.. SOALAN KUIZ PERTAMA DAH DI KELUARKAN tau! ;) di mana??? heehheehhh.. kena cari sendiri... barulah adventure! sebab hadiahnya sangatlah menarik untuk you all yang turut sama menyertainya... dan dengar ceritanya lah kan kan..

sesiapa sahaja blogger yang menjadi penyumbang trafik paling tinggi... HAH! MEREKA YANG PEMENANG TU BOLEH MEMILIH APA JUA HADIAH YANG MEREKA BERKENAN! wahh gitewww....

hePPP! bukan semua hokey! sabarlah.. i pun terkial-kial nak masukkan gambar hadiah... semestinya akan bertambah sebab apa tak ku masukkan semua gambar hadiah??? kata... Kuiz 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'
Macam mana nak JOIN KUIZ??

'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :-D'


DAN DI BAWAH INI adalah antara HADIAH yang bakal you all miliki.. baru sikit aje tu.. baru hadiah biasa-biasa aje tu... yang luar biasa sabo :D



mOH! ler kita memasak dulu yerk :D


Hah! gara sibuk nak buat Kuiz sampai nak masukkan resipi siang tadi tertunda.. tak tahu mana nak ku selit.. dah pandai sikit ni, so selit kat sini :D

Menu tengahari tadi :

Asam pedas ikan pari @ Gulai ikan pari
Telur dadar
Ikan Goreng Garing
Ulam petai dan jering :D

Asam pedas ikan pari @ Gulai ikan pari

BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar *pekat dan lebih manis ;)
4 ulas bawang putih
 1 inci kunyit
1 inci halia
1 batang serai
1 cm belacan
35 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam

BAHAN TUMIS :

1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
minyak

BAHAN LAIN :

400 gm ikan pari *potong dan cuci bersih
700 ml air asam jawa *separa cair
1 genggam daun kesum *daun sahaja*
gula dan garam

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga terbit bau.
Masukkan *BAHAN KISAR* dan tumis @ renehkan lama dengan api sederhana dan sentiasa di kacau.
Masukkan ikan pari dan gaul sebati. Baru masukkan air asam jawa dan renehkan sehingga mendidih dengan api sederhana.
Masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa.
Setelah ikan masak, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

Asam pedas ikan pari @ Gulai ikan pari


Asam pedas ikan pari atau Gulai ikan pari memang tidak pernah menjemukan.. kuah tu biar pekat! memang terangkat you! :))


ada pulak telur dadar...


ikan goreng dan ulam petai dan jering.. perghhh mau tak terangkat!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dah bersedia soalan kuiz yang kedua???
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Jeng! Jeng! Jeng! :))
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Amacam? mudah ler sangat!!!
apa tunggu lagi JOIN Ler!!

Bila dah tahu jawapannya tu.. yaa.. kumpul dulu...:) sabor.. nanti bila tarikh tutup baru i terangkan macam mana.. okey... :))
Untuk memudahkan you all untuk tidak terlepas soalan sebab itu kena linkkan 5 blogs i kat tepi blogs you all jadi mudah untuk you all pantau bila i bagi HINT.. dan tags soalan di atas tu dan simpan dalam folder khas.. bila dah Tutup kuiz tu nanti.. haa.. dah mudah kan kan.. ermmm mudah ke ekk? anggap mudah Insya~ALLAH segalanya akan jadi mudah.. Wallahualam..

Selamat memasak, berkuiz pun ya.. ada 2 soalan terkumpul dah di keluarkan.. so stay tune! Esoklah pulak yerk.. :))

Yang mana tak paham tu boleh turunkan soalan di sini yaa.. :) walaupun i lambat reply.. MESTI jawab punyalah! :))

Assalammualaikum..



TATA!!


11 comments:

Delima Zamrud said...

wahhhh D5 suker asam pedas but xleh mkn ikan pari so D5 buat ngan ikan lain heheh..mmg best arrr sha masak nampak sedap sgt yummy yummy..

Kak Nita said...

Salam Kak Sha....
Waduhhhh...sudah mengotakan apa yg dikatakan semalam...sudah jd kenyataan ....Asam Pedas tu nampak mengancam & mengencess gitewww!!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Delima cayang boleh gantikan dengan ayam pun sedappp akak selalu buat camtu..:)) tq dik.. joinlah kuiz mudah tu... hadiah menarik tau..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Nita hehehe... apa tunggu lagi.. meh! join!

rahel said...

Sedapnya asam pedas...pedas2 memang mantap...bole bagi yang dlm mangkuk tu?

dapurCikWan said...

tengah buat yg ni plak kak sha ;)) hope cikwan bernasib baik,.. hehehhe

Sari Yusa Ibrahim said...

meriahnya.... nanti kita buat entry, skrg masih busy busy ngan entry GA yg lepas, hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel amik lah hehee...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cw dah join yeay!

Shahriah Abdullah Novelis said...

SYI okay jangan tak join tau..:)

Melly Octaviana said...

Hmmm..best nya menu nya,asam pedas ikan pari nya sedaappp..slurrp

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ