ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, July 21, 2012

Persiapan Bersahur Dan Berbuka, Dan Kuiz Juga!


Assalammualaikum, :)

Selamat berpuasa kawan-kawan :D

Ada sesiapa yang nak tahu i bersahur apa untuk puasa pertama ni ke?
Okay nak resipi bersahur i pagi tadi bersamaan Ramadan pertama 2012... MENU BERSAHUR RAMADAN PERTAMA 2012 :D

kenapa tak share resipi bersahur kat sini? ;)) pergi ler jengah dulu :))

PERSIAPAN BERSAHUR DAN BERBUKA :D


2012 adalah tahun pertama i membuat persiapan bersahur dan berbuka tanpa pembantu rumah. Tahun lepas dan tahun-tahun sebelumnya memang segala persiapan yang ringan-ringan my PA yang buat. Tetapi tahun ni i tak ada maid.. tahun depan Insya~ALLAH tunggu PA lama i kembali bertugas. Sekarang sedang sarat hamilkan anak pertama dari suami kedua, wahh semua ku ceritakan ekk.. :))



Awal-awal lagi i dah kupas kulit bawang putih.... masukkan dalam bekas tupperware dan jangan di cuci yaa.. bila nak guna baru di cuci tahan lebih 2 minggu... bawah tu alaskan dulu dengan kertas surat khabar lama, ya giteww :D


bawang kecil dan bawang besar gitu jugak.. kupas kulit jangan cuci dan simpan dalam tupperware. Bekalan di atas tu tahan untuk i masak sahur dan berbuka untuk seminggu atau berlebih atau kurang :D


halia i kupas sebuku khas untuk masak 1-3 hari sahaja. Yang lelain tak kupas kerana halia kalau lelama dia berlendir.... dan kering.


Bila dah siap, tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk. Esok atau bila-bila nak guna tinggal cuci dan potong, dah jimat masa. Cili kering i tak buat macam tu.. bila nak guna baru i cuci dan rebus, baru kisar banyak mana yang nak gunakan.
So dah tahu macam mana i susun kerja dapur i dan selepas tu boleh menghadap PC suka hati i :))


______________________________________________________

PERSIAPAN BERBUKA PETANG NANTI BERSAMAAN 1 RAMADHAN 2012


acuan roti jala telah di keluarkan. Tinggal menunggu masa untuk menjala sekejap sahaja lagi.


Aduanan roti jala telah siap berbancuh dan sendang berehat dengan amannya sebelum ku jala sebentar sahaja lagi.


Kuah briyani daging masala istimewa untuk di makan bersama roti jala suah siap di masak dan sendang di rehatkan untuk lebih mesra dan pekat kuahnya.

Semua hidangan di atas itu bakal ku bawa ke rumah Abang dan makan bersama keluarganya dan Bonda yang turut sama ada di situ. i masak ringkas sebab bonda dan kakak ipar masak nasi berlauk..
wahh giteww....

Resipi dan hidangan di atas tu akan i kongsikan buat you all semua.. petang sedikit setelah selesai segala urusan dan kalau tak sempat malam i share yaa... tunGuuuu.... :)


______________________________________________________

ADA SESIAPA YANG INGIN JOIN KUIZ TERKUMPUL MUDAH??
MASIH SEMPAT LAGI!!!
TARIKH TUTUP 2 MINGGU SEBELUM AIDILFITRI

*Pstt.... dengar cerita ada $$$ Raya laaa* ;)



UNTUK SOALAN TERKUMPUL SETAKAT INI....



UNTUK TAHU APA HADIAH YANG ADA SETAKAT INI...


*Psstt... dengar cerita tak lama lagi akan di paparkan HADIAH PEMENANG UTAMA.. hadiah yaa bukan peserta yang MENANG* :)) :)) :))

INGAT.. penyumbang trafik paling banyak adalah PENYUMBANG KE ARAH PEMENANG UTAMA... :)

______________________________________________________

SENARAI PESERTA YANG TURUT SERTA SETAKAT INI :





Tunggu i masukkan menu berbuka dan resipi petang nanti yaa... Ohh yaa... CLUE dan JAWAPAN untuk SOALAN YANG KE~12 telah berada di mana-mana... :))

Assalammualaikum..

TATA!!



8 comments:

ibh_sue said...

Wah! Sedapnya kak sha. Sue baru terkedek2 nak fikir menu pa nak msk buka ptg ni. :)

Mas Sani said...

Boleh tiru kak shah ni...mlm ni start kopek bwg

dZana said...

selamat berpuasa sha.. alamak sudah ku basuh semua bebwg yg telah dikupas.. lepas ni kene ikut tips sha pulak.. tq for sharing

Amelia said...

Hi My dearest Sha, Selamat Berpuasa to you and family. Take care dan enjoy main masak masak kat dapur.

Minta ma'af kalau kadang kadang ada salah cakap or merepek terlebih. :)

Bye... cayang you. muaahhzzz.........with hugs and love to you.

Bicara Kak Noor said...

salam Sha..
akak pun sama buat macam Sha memang senang banyak buat gitu kan,cili pun akak blender gak cumanya cili tk tahan lama sngt kalau tk boh garam kena kasi garam banyak dan masak sekejab baru tahan heeee

Mat Gebu said...

Datin....ai takmo kerosang tau....lipstik pun takmo...hahaha...maaf lah gurau2, CM ting tong ni ari, ai pancit you!!..hadoi...sabar jee lahhh..

Nur-nba said...

Salam.. Kak Sha, wah sedapnya roti jala.. Rajin betul akak.. Nur pun tadi baru lepas siang bawang2 tu semua..

Salam Ramadhan buat Kak Sha sekeluarga.. Nur macam tak sempat nak join GA akak.. Maaf ye kak.. :)

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...wah dh spi ke soalan 12 dh yer...mmg dh jauh QH ktinggalan ni...tringin juga nk mcuba...lum tlambat lgi kan..hehe...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ