ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, June 4, 2011

BUAH MELAKA PERISA PANDAN


BUAH MELAKA PERISA PANDAN

Assalammualaikum.. semua kengkawan...:):):) minta maaf  kerana dah lama benar tak updates blogs.. memacam hal yang berlaku.. memacam hal yang kulakukan.. walaupun menyepi untuk beberapa ketika.. namun tiap hari sibuk macam mana pun tetap jugak memasak.. tiap hari mengadap computer.. 'INTERNET' di rumah ni memang sentiasa terpasang 24jam.. anytime aje kalau nak update blogs boleh.. tetapi di sebabkan... nak menunggu mood atau naik 'syeh' edit gambar dan masukkan resipe dalam blogs.. maka ku tunggu bila tiba masa yang sesuai itu muncul dan kembali seperti biasa.. so kengkawan... Insyallah i akan aktif semula macam selalu.....:):) terima kasih kepada semua kengkawan yang sudi singgah di blogs resipe masakan harianku ini yerk... hanya ALLAH SWT sahaja yang dapat membalasnya... hanya sedikit ilmu yang tidak sebarapa ini ku kongsikan kepada semua teman-teman... jangan jemu ekk..... salam sayang dan hormat dariku untukmu... jaga dirik leklok oke... keep in touch...
cewaahhh.....:):):) sesekali pinjam ayat tulis surat apa salahnya!!!! kan.. kan....

JOM!!! SALIN RESIPE!!!!
BUAH MELAKA PERISA PANDAN

BAHAN-BAHANNYA :

3 cawan tepung pulut + 4 sudu tepung gandum
sedikit garam
3 helai daun pandan kisar bersama 200ml air
1 biji gula melaka ~ potong dadu besar hujung jari kelingking *kalau kelingking anda besar agak-agak ler yer* 
1/2 biji kelapa + sedikit garam ~ kukus sebentar *mengelakkan kelapa basi*
 AIR UNTUK MEREBUS

CARA MENYEDIAKAN :

*DIDIHKAN AIR UNTUK MEREBUS*

campurkan tepung pulut+ tepung gandum dan sedikit garam gaul bersama air daun pandan
agak-agak adunan *air kurang/lebih* jadikan doh yang sederhana kental
bulat-bulatkan adunan seperti guli *besar sedikit* dan leperkan di tengahnya
masukkan gula melaka dan uli sampai menjadi sebiji guli *jagan bocor dan terlalu nipis
setelah air mendidih masukkan adunan ke dalam air dan biarkan sehingga adunan timbul di permukaan
ambil dengan menggunakan penapis dan golekkan di atas kelapa parut
lakukan sehingga habis dan hidangkan!!!

TENGG!!! TARRAA!!
Kuih buah melaka ni punyalah simple.. tapi tak tahu kenapalah bila nak membikinnya nak kena tunggu mood... hehe... ada banyak lagi resipe kuih tempatan yang i bikin.. sepanjang tidak aktif di blogs.. nanti i share lagi yerk....:):)

TATA!!!

oooOOOPPPPSSS!!! COP! COP!!! SEBELUM TU... nak beritahu kat kengkawan.. ada banyak resipe yang telah i masukkan sekaligus kali ni.. sila ler jengah yaa..:):) selamat meninjau kengkawan... muahhhh...:):):)
yer.. setakat ni... baru 8 jenis resipe yang i masukkan dalam blogs resipe harianku ini yerk.. esok.. Insyallah jika tak busy.. i masukkan lagi resipe khas buat kengkawan...:):)
now.... barulah...

TATA!!!
 

4 comments:

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Shahriah Abdullah Novelis said...

wsalam..... terima kasih En/Pn Zuwairi di atas kunjungan anda... sudilah jengah sentiasa yaa.. Insyallah akan saya kunjung... TQ so much yaa...:)

Anonymous said...

salam.. nk tnya sikit nape kena mskkan tepung gandung yek utk buat buah melaka???

~FaridaM~

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Pn FaridahM.... okay saya pun dapat resipe ni dari bibik (my pa) katanya jika bubuh sedikit tepung gandum... rasanya lebih lembut... dan adunan tak mudah pecah... agaknyalah.. so far... saya cuba oke hehee... selamat mencuba...:):) *tak mudah pecah buah melaka pun yaa.... bulat aje gitu hehee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ